14°C lekkie zachmurzenie

Orzech nerkowca w płynie

Handel i usługi, Orzech nerkowca płynie - zdjęcie, fotografia

Jeszcze nie spotkałem na swojej drodze osoby, która by nie lubiła nerkowca. Te orzechy spotykamy wszędzie - w ciastach, płatkach śniadaniowych, mieszankach studenckich oraz wyszukanych daniach z wyższej półki. A czy słyszeliście o czymś takim jak mleko nerkowcowe? Tak, orzechem nerkowca możemy częstować się również w postaci płynnej! 

Mleko nerkowcowe bardzo się różni w smaku od typowego mleka, jak również od mleka sojowego czy ryżowego. Jest ono dość wodniste, nie takie tłuste jak zwykłe mleko, ale zarazem posiada bardzo ciekawy smak. Poniżej umieszczam bardzo prosty sposób przygotowania takiego mleka:

Orzechy nerkowca umieszczamy w wodzie mineralnej na całą noc tak, aby oddały jak najwięcej mikro- i makroelementów oraz substancji smakowych. Następnie blendujemy je w tej samej wodzie, w której były umieszczone dodając trochę cukru. Końcowym etapem przygotowania jest umieszczenie zblendowanej masy w sicie wyłożonym gazą i odsączenie mleka. Tak przygotowane mleko można z pewnością przechowywać w szklanej butelce w lodówce a spożywać jako zdrowy dodatek do kawy, kakao czy płatków śniadaniowych. Smak tego mleka w sposób szczególny wzbogaca cynamon a pozostałą masę po odsączeniu mleka można wykorzystać jako serek nerkowcowy, np. do ciast.

Aby mleko nerkowcowe posiadało swój niezapomniany smak oraz wszystkie zdrowe elementy, orzechy nerkowca powinny być świeże i słabo wysuszone. Właśnie takie znajdziecie je na Zieleniaku - nowoczesnym rynku na Ochocie. Ceny tu również zaskoczą Was bardzo pozytywnie. Zapraszamy!

Artykuł sponsorowany

Orzech nerkowca w płynie komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się