Reklama

Ciekawe zastosowanie cytryny

25/04/2018 13:25

Na dworzu nadal ciepło, dlatego myślami uciekamy coraz bardziej na wymarzone od dawna wakacje. Grecja, Chorwacja, Włochy, Holandia czy Francja.. pomysłów jest wiele, ale żeby choć trochę ulżyć w tym czasie oczekiwania na lato, poniżej proponuję przepis na łososia na cytrynach - danie tradycyjne na wyspach greckich i nie tylko.

W zasadzie do dania potrzebne nam będą tylko 4-5 składników, a więc z zasady nie będzie to skomplikowany przepis:

  • 2 dzwonki łososia

  • 1-2 cytryny

  • oliwa z oliwek

  • sól morska i pieprz kolorowy

  • pomidorki koktajlowe

Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Dno brytfanki smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Następnie wykładamy pokrojone w plasterki cytryny i na nie układamy łososia. Całość trzeba posolić, nie zapominając również o cytrynach - sól pomoże cytrynom  puścić sok i nawilżyć łososia w czasie pieczenia. Łosoś jest rybą o bardzo bogatym, jak również i delikatnym smaku, dlatego bardzo łatwo jest ten smak zagłuszyć przyprawami i dodatkami. Żeby nie dopuścić do tego z dodatkowych przypraw należy użyć ewentualnie rozmarynu. Pieczemy łososia przez 20 minut. Najlepiej podać go z młodymi ziemniakami, rozmarynem oraz pomidorkami koktajlowymi.

Warto podkreślić, że wszystkie te składniki znajdziecie na Zieleniaku. Jest to miejsce, gdzie nie tylko ceny zachęcają do kupna, ale również jakość i świeżość tutejszych produktów, jak na prawdziwym ryneczku.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ibemowo.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do