Reklama

Prawdziwki na Zieleniaku

02/10/2017 16:27

Ich prawdziwa nazwa to borowiki, natomiast określenie „prawdziwki” to krakowski regionalizm, który przyjął się w całej Polsce. Są jednymi z najbardziej pożądanych grzybów w polskiej kuchni. Istnieje bardzo dużo odmian prawdziwków. Poza walorami smakowymi są również źródłem witaminy A, B1 i B2.

Borowiki dzielą się na dwie grupy: jadalne i trujące. Do borowików jadalnych zaliczamy: borowik szlachetny, ceglastopory, królewski, usiatkowany, ciemnobrązowy, przyczepkowy (żółtobrązowy), brzozowy, ponury i sosnowy. Z kolei do borowików trujących należą: borowik szatański, korzeniasty, purpurowy.

Najbardziej pożądanym rodzajem borowików jest borowik szlachetny. Najczęściej występuje w lasach iglastych i mieszanych. Największy wysyp borowików przypada na wrzesień i październik.

Wygląd borowików zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodym czy ze starszym grzybem. U młodych grzybów kapelusz jest niemalże biały, u starszych ciemno – brązowy. Młodsze mają bardziej zwarty, twardy i jędrny miąższ. Z kolei na wygląd trzonu wpływa miejsce, w którym grzyb rośnie. Prawdziwki wyrastające z mchu mają krótsze i bardziej baryłkowate trzony, a te rosnące w trawie mają dłuższe i chudsze trzony.

Istotną kwestią jest to, że borowik szlachetny nie posada trujących sobowtórów. Można jednak pomylić go z goryczakiem żółciowym, potocznie nazywanym szatanem. Nie jest to grzyb trujący, ale niejadalny. Nawet niewielki jego kawałek dodany do potrawy psuje jej smak.

Artykuł powstał w oparciu o wiedzę specjalistów ze stoiska nr 124 Zapraszamy na zakupy!

Artykuł sponsorowany

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ibemowo.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do