
Zimą niektóre warzywa i owoce nie są wskazane
Zapewne niejednokrotnie słyszeliśmy, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Poradniki kulinarne, dietetycy czy lekarze wskazują na mnóstwo niezbędnych składników, jak minerały i witaminy, których nie znajdziemy w innych suplementach. Niestety zimą jakość tych produktów pozostawia wiele do życzenia.
W tym okresie warzywa i owoce przepełnione są pestycydami oraz wieloma chemikaliami, które pozwalają im osiągnąć satysfakcjonującą dla sprzedawców dojrzałość. Nie dziwi więc, że zimowa wersja pomidorów czy sałaty smakiem, wyglądem i konsystencją zdecydowanie różni się od ich letniego wydania.
Czego unikać najbardziej?
Przede wszystkim wspomnianych już pomidorów. Sporo z nich pochodzi z Holandii, gdzie nie ma za wiele słońca. Nasączone zostają w efekcie wodą i nawozami. Nie powinnyśmy również kupować świeżego szpinaku. Badania dowiodły, że jest warzywem ze szczególną podatnością na wchłanianie szkodliwych substancji. Jeśli jednak nie możemy się bez niego obejść najlepszym rozwiązaniem będzie zamrozić latem świeży szpinak i zimą cieszyć się jego smakiem. Kolejnym warzywem, którego lepiej unikać jest ogórek. Zimą uprawiany jest na sztucznej wełnie mineralnej i nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych. Jeśli idzie o owoce, to zaskoczeniem może być, że powinniśmy, jak twierdzą specjaliści, bezwzględnie zrezygnować z cytrusów. Pomarańcze i mandarynki, choć tak popularne w Polsce w okresie zimowym, dojrzewają już jesienią, by przepełnione nawozami trafić do nas za kilka miesięcy. Lepszym źródłem witaminy C jest kiwi i to je warto od czasu do czasu spożyć. Bombą nawozową są też truskawki sprzedawane poza sezonem w plastikowych pojemnikach. Są niezdrowe i zupełnie pozbawione smaku.
Czy zatem całkowicie zrezygnować z jedzenia warzyw i owoców zimą?
Oczywiście, że nie! Całą zimę możemy cieszyć się smakiem jabłek i gruszek. Ponadto możemy zamrozić owoce takie jak właśnie truskawki, maliny czy jagody i mieć do nich dostęp również zimą. Utrata minerałów i witamin w procesie mrożenia jest naprawdę minimalna. Jeżeli chodzi o warzywa, to najlepiej jeść warzywa korzeniowe (marchewka, buraki), warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek) oraz warzywa strączkowe (groch, soczewica, fasola) i wszelkiego rodzaju warzywa kapustne. Bez wątpienia warto również zajadać się bardzo zdrowymi kiszonkami, które wspomogą nasz układ trawienny i wzmocnią odporność.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie