
Używamy ich codziennie, do zup, mięs, sosów czy sałatek... Najpopularniejsze z nich to wciąż sól i pieprz, które nie należą do najzdrowszych. Tymczasem badania naukowe potwierdzają, że wiele z nich może leczyć.
W przyprawnikach w naszych kuchniach od lat liderami są sól, pieprz i najpewniej zupełnie niezdrowa, przepełniona glutaminianem sodu vegeta. Często nie zdajemy sobie sprawy o właściwościach innych, równie intensywnych, ale zupełnie zdrowych przypraw.
Najpopularniejsze zdrowe przyprawy i ich szerokie zastosowanie
Jest nią bez wątpienia curry. To przyprawa o wszechstronnym działaniu. Jest mieszanką m.in. kurkumy, kminu, imbiru, czosnku i pieprzu. Curry wspomaga trawienie, dobry stan jelit, poprawia funkcje mózgowe, chroni centralny system nerwowy przed zmianami związanymi z wiekiem, a także łagodzi stany zapalne w organizmie, które mogłyby być potencjalną przyczyną nowotworów. Kolejną powszechną przyprawą jest czosnek, który doskonale podkręca smak naszych potraw, ponadto ma również właściwości przeciwbakteryjne i bakteriobójcze. Moczenie stóp w wodze z czosnkiem leczy grzybicę, a przykładanie przekrojonego ząbku czosnku do pryszcza przyspiesza jego gojenie. Laski cynamonu to świetna przyprawa do zimowych herbat, kawy czy wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Dodatkowo laski cynamonu zawieszone w szafie odstraszają mole. Woda z olejkiem cynamonowym sprawi z kolei, że mrówki przestaną nawiedzać nasze mieszkanie. Nie wszyscy wiedzą też, że dodanie cynamonu do porannej kawy ograniczy apetyt na słodycze na resztę dnia. Liście laurowe to idealna przyprawa do zup i sosów, ale sprawdzi się również jako odstraszacz szkodników w naszej mące czy ryżu.
Które przyprawy chronią przed nowotworami?
Owoce korzennika lekarskiego, czyli znane nam ziele angielskie mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Bazylia spowalnia zmiany prowadzące do powstania nowotworu. Indyjscy naukowcy dowiedli, że wprowadzenie do diety myszy ekstraktu z bazylii zmniejszyło guzy o 12 - 18,7%. Pietruszka z kolei ma czynny udział w leczeniu nowotworu piersi. Cynamon powstrzymuje rozwój bakterii Helicobacter pylori zwiększającej ryzyko raka trzustki i żołądka. Narodowy Instytut Raka w USA wykazał też, że przed rakiem chronią oregano, imbir, rozmaryn, szafran, tymianek, kurkuma i papryka.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie